Журнал > Молитвы и ритуалы > Молитвы об усопших

Молитвы об усопших

Молитва за упокой души новопреставленного до 40 дней. Текст молитвы за усопшего после 40 дней. Зачем молиться? Как читать поминальную молитву?

Зажгите символическую свечу! Покуда вы читаете молитву она будет гореть.

Упокой, Господи, души усопших раб Твоих: родителей моих, сродников, благодетелей (имена), и всех православных христиан, и прости им вся согрешения вольная и невольная, и даруй им Царствие Небесное.

Короткая молитва об усопшем

Со святыми упокой, Христе,
Души рабов Твоих,
Там, где нет ни боли, ни скорби, ни стенания,
Но жизнь бесконечная.

Со святыми упокой!

Молитва об усопшем на церковнославянском

Читать до 40 дней

«Помяни, Господи Боже наш, в вере и надежде живота вечнаго преставльшагося* раба Твоего, брата нашего [Имя], и яко Благ и Человеколюбец, отпущаяй грехи и потребляяй неправды, ослаби, остави и прости вся вольная его согрешения и невольная, избави его вечныя муки и огня геенскаго, и даруй ему причастие и наслаждение вечных Твоих благих, уготованных любящим Тя: аще бо и согреши, но не отступи от Тебе, и несумненно во Отца и Сына и Святаго Духа, Бога Тя в Троице славимаго, верова, и Единицу в Троице и Троицу во Единстве православно даже до последняго своего издыхания исповеда. Темже милостив тому буди, и веру, яже в Тя, вместо дел вмени, и со святыми Твоими, яко Щедр, упокой: несть бо человек, иже поживет и не согрешит, но Ты Един еси кроме всякаго греха и правда Твоя правда во веки, и Ты еси Един Бог милости и щедрот, и человеколюбия, и Тебе славу возсылаем, Отцу и Сыну и Святому Духу, ныне и присно и во веки веков. Аминь.»

До 40-го дня после смерти полагается читать «новопреставленного», после 40-го дня — «преставльшагося».

Молитва об умершем до 40 дней

Православный журнал «Фома» дает более простую версию, удобную для чтения на современном русском:

40 дней после смерти

Эту молитву читают все 40 дней со дня смерти и перед годовщиной за 40 дней до дня смерти ежедневно.

Можно читать любой вариант, Господь услышит непритворные мольбы истинно верующего христианина.

Помяни, Господи Боже наш, в вере и надежди живота вечнаго новопреставленного раба Твоего (или рабы Твоей), имярек, и яко благ и человеколюбец, отпущаяй грехи и потребляяй неправды, ослаби, остави и прости вся вольная его согрешения и невольная, возставляя его во святое второе пришествие Твое в причастие вечных Твоих благ, ихже ради в Тя Единаго верова, истиннаго Бога и Человеколюбца. Яко Ты еси воскресение и живот, и покой рабу Твоему, имярек, Христе Боже наш. И Тебе славу возсылаем, со безначальным Твоим Отцем и с Пресвятым Духом, ныне и присно и во веки веков, аминь.

Молитва об усопшем до 40 дней

Молитва об усопшем христианине

Помяни, Господи Боже наш, в вере и надежди живота вечнаго преставльшагося раба Твоего, брата нашего (имя), и яко Благ и Человеколюбец, отпущаяй грехи, и потребляяй неправды, ослаби, остави и прости вся вольная его согрешения и невольная, избави его вечныя муки и огня геенскаго, и даруй ему причастие и наслаждение вечных Твоих благих, уготованных любящым Тя: аще бо и согреши, но не отступи от Тебе, и несумненно во Отца и Сына и Святаго Духа, Бога Тя в Троице славимаго, верова, и Единицу в Троице и Троицу во Единстве, православно даже до последняго своего издыхания исповеда.

Темже милостив тому буди, и веру, яже в Тя вместо дел вмени, и со святыми Твоими яко Щедр упокой: несть бо человека, иже поживет и не согрешит. Но Ты Един еси кроме всякаго греха, и правда Твоя, правда во веки, и Ты еси Един Бог милостей и щедрот, и человеколюбия, и Тебе славу возсылаем Отцу и Сыну и Святому Духу, ныне и присно, и во веки веков. Аминь.

Молитву об усопшем православном христианине читать после 40 дней со дня упокоения.

Что такое молитвы-псалмы?

Зачем молиться об умерших

Пока человек жив, он способен к добрым поступкам и может исповедоваться и покаяться в недостойных деяниях. После смерти остается уповать на милость Божью и на молитвы живых и их добрые дела в память усопшего. Молитвой мы облегчаем страдания душ усопших христиан.

Для православных особо важны молитвы близких в первые 40 дней после смерти (см. Посмертная судьба души).

Как правильно молиться

Образ Спасителя

Есть несколько способов вознести молитву за упокой души православного. Это поминальные записки для литургии в церкви, это молитва возле иконы.

Молитвы дома

Сила молитвы будет больше возле образа Святого, у иконы Христа или Богородицы, а также возле портрета или фотографии, покойного, за кого возносится молитва.

Нужно выделить время и создать спокойную обстановку, например, зажечь свечу. Можно символическую. Помыслы должны быть чисты, и ничто не должно отвлекать от мысленного общения с Богом.

Текст молитвы за упокой души можно иметь перед глазами, а краткую поминальную молитву можно выучить наизусть.

Молитва Пресвятой Богородице об усопших

Особо сильная молитва об усопшем обращена к Богородице. Христиане верят, что Царица Небесная ходатайствует перед своим Сыном, Господом Богом, о милости к новопреставленной душе.

Пресвятая Владычице Богородице! К Тебе прибегаем, Заступнице наша: Ты бо скорая еси помощница, наша ходатаица у Бога неусыпающая! Наипаче же молим Тя в час сей: помози новопреставленному (-ной) рабу Твоему (рабе Твоей) (имя) прейти страшный и неведомый оный путь; молим Тя, Владычице мира, силою Твоею отжени от движимой страхом души его (ея) страшныя силы темных духов, да смятутся и посрамятся пред Тобою; свободи ю от истязания воздушных мытарей, разори советы их и низложи их, яко зломыслящих врагов. Буди ему, о Всемилостивая Госпоже Богородице, заступницею и защитницею от воздушного князя тьмы, мучителя и страшных путей стоятеля; молим Тя, Пресвятая Богородице, ризою Твоею честною Защити ю, да тако безбоязненно и невозбранно прейдет от земли на небо.

Молим Тя, Заступнице наша, заступи за раба Твоего (рабу Твою) Матерним Твоим у Господа дерзновением; молим Тя, Помоще наша, помози ему (ей), имущему (-щей) судитися еще прежде онаго Страшнаго судилища, помози убо оправдатися пред Богом, яко Творцем неба и земли, и умоли Единороднаго Сына Твоего, Господа Бога и Спаса нашего Иисуса Христа, да упокоит усопшаго (-ую) в недрах Авраама с праведными и всеми святыми. Аминь.

Молитва Божией Матери об усопшем

Рекомендуем: